Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Uyku Düzeni ve Kundaklama

Damla Şarman - Monday, January 16, 2023

Bebeğinizin sağlıklı gelişimini sürdürmesinin kilit noktası hiç şüphesiz düzenli uyku uyumasıdır. Bebekler dünyaya gözlerini açtıklarından itibaren sağlıklı büyümelerini sağlayabilmeleri için vücutlarından doğru hormonların etkin bir şekilde salgılanmasına ihtiyaç duyarlar. Büyüme hormonları bebeklerin uyku sırasında daha fazla aktif olmasından dolayı doğal bir sürecin parçası olarak bebekler ilk zamanlarında daha sık uyku eğilimindedirler.

Image

Okuma Süresi: 4 dakika

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni ve Kundaklamanın Önemi

Bebeğinizin sağlıklı gelişimini sürdürmesinin kilit noktası hiç şüphesiz düzenli uyku uyumasıdır. Bebekler dünyaya gözlerini açtıklarından itibaren sağlıklı büyümelerini sağlayabilmeleri için vücutlarından doğru hormonların etkin bir şekilde salgılanmasına ihtiyaç duyarlar. Büyüme hormonları bebeklerin uyku sırasında daha fazla aktif olmasından dolayı doğal bir sürecin parçası olarak bebekler ilk zamanlarında daha sık uyku eğilimindedirler. Uyku saatlerinin düzeninin sağlanması ve uykunun kalitesi bebeğinizin gelişimi için son derece önem taşır. Özellikle gece diliminde salgılanan hormonların bebeklerinin bilinçsel gelişimine etkisi oldukça yüksektir. Bu sebeple bebeğinize gece boyunca kesintisiz uyku sağlamak çok önemlidir.

Her yaş aralığına göre bebeklerin sağlıklı uyku süreleri mevcuttur. Konusunda uzmanlar kaliteli uykunun bebeklerin beyin gelişimi hakkında birçok araştırma yaparak sağlıklı uyku saatlerinin belirlenmesini sağlamışlardır. Yenidoğan dönemindeki bebeklerin günlük 11-18 saat uyku uyumaları sağlıklı kabul edilirken; 2-3 aylık bebeklerin 3-4 saatlik zaman aralıklarında kesintisiz uyku uyumaları sağlıklı bulunur. 3 aylık olan bebeklerin gece boyunca uyku halinde kaldığı gözlemlenirken, 4 aylık olanların ise geceleri gündüzden daha fazla uyku durumunda olduğu tespit edilmiştir. 6 aylık olduklarında yaklaşık olarak günde 11-14 saat uyurlarken 10 ve 12 aylık periyotlarında ise ortalama 10-13 saat uyurlar. 2 yaşına kadar öğlen uykuları ile birlikte günde 10-12 saat uykuya ihtiyaç duyarlar.

Bebeklerin gelişiminde beslenme kadar büyük rol oynayan uyku düzeni, her anne ve babanın minik yavrularını büyütürken üzerinde durdukları en önemli durumlardan birisidir. Her bebeğin uyku eğitimine cevapları birbirinden farklılık gösterebilmekte olduğunu bilerek sabırla hareket etmesi gereken anne babaların aklındaki sorulara cevap verebilmek değerlidir. Bu yazımızda, bebeğinize uyku düzenini oluştururken dikkat etmeniz gereken davranışlardan birkaçından bahsederek ufak da olsa siz ebeveynlere yol gösterebilmeyi hedefliyoruz.

uyku düzeni ve kundaklama

 

Öncellikle sabırlı olmalısınız. Zor da olsa sakin kalmanız sizi bebeğinizi uyutma sırasında daha sonra pişman olacağınız alışkanlıkların oluşmasından sizleri koruyacaktır. 3 yaşına kadar bebeğinizin uyku durumunda düzensizlikler, zor uykuya geçiş, gece sık sık kalkma, öğlen uykudan kısa sürelerde kalkma, uyku esnasında huzursuzluk gibi istenmeyen tablolarla karşılaşabilirsiniz. Bunların hepsi çok normaldir, doğal sürecin bir parçasıdır. Sakinliğinizi koruyarak bebeğinize kaliteli uyku düzeni sağlama yolunda devam etmelisiniz.

Ebeveynlerin en çok zorlandığı süre zarfı bebeklerinin ilk 6 aylık dönemidir. Bu dönem boyunca bebekler sıklıkla geceleri uyanma eğiliminde olarak anne babalarının uykusuz kalmasına sebep olabilirken aynı zamanda ebeveynlerin minik yavruları için endişe duymalarına da neden olur. Özellikle ilk üç ay bebekler dış dünya ile adaptasyonlarını sağlamakta zorlandıkları için düzenli uyku uyumalarından söz etmek oldukça güçtür. Bu üç aylık dönem siz anne babaların daha sabırlı olması gereken kısa süreli bir zamandır. Bu dönemde yaşadığınız her sorun bebeğinizin adaptasyon sürecine bağlamanız gerektiğini hatırlatır, endişe duymanız gereken bir durum olmadığını belirtmek isteriz. Kafanıza takılan herhangi bir sorunu aile hekiminiz veya çocuk doktorunuza danışarak çözüm bulabilirsiniz.

İlk üç aylık dönemden sonra bebeğiniz daha düzenli bir sürece girer. Anne sütü ile beslenen veya formüle mama ile beslenip annesinin varlığını hissederek büyüyen bebekler bu dönemde adaptasyonlarını biraz daha geliştirmiş olurlar. Hem sindirim sistemleri düzene girmiş bulunur hem de dış dünya koşullarına daha da alışmış olurlar. Peki, tüm bunlar olduğu halde uykusu gelen bebekler niye uymazlar veya uyumamakta direnirler? Bu sorunun birden çok cevabı vardır. Bir bebeğin uykuya dalması da öğrenilmiş bir davranıştır. Uyku eğitimi burada söz etmek doğrudur. Bir diğeri ise dış faktörler bebeğinizin uykuya geçişini zorlayabilir. Bu etmenlerin neler olduğunu bilmek ebeveynlerin bebeklerine doğru uyku koşullarını oluşturmakta yol gösterici olabilir.

Bebeklerde kundaklama uygulaması sayesinde bebeğinizin derin uyku uyuması sağlanmaktadır. Bebek kundaklamak eskilerden günümüze kadar uzanan geleneksel bir uygulamadır. Özellikle uyku esnasında farkında olmadan refleks olarak el ve kol kaslarını hareket ettirmelerinden dolayı uyanmaları ne yazık ki sıklıkla olabilmektedir. Bebek kundaklamak yeni doğan bebeklerin doğum sonrası ilk aylarında uygulanır. Kundaklama hem bebeklerin üşümemesini sağlamak hem de kemik gelişiminin düz bir şekilde gerçekleştirebilmesi için tercih edilen geleneksel yöntemlerden birisidir. Ayrıca bebeklerin çok hareket ederek sık sık uyanlarının da önüne geçilmesini sağlayan bu uygulama doğru yaşa kadar uygulandığı sürece son derece sağlıklıdır.

Bebeğinizin düzenli uyku saati sağlamasında, kaliteli uyku ortamı oluşturmanızda yardımcı olan bir üründe bebek uyku tulumudur. Bebeklerin konforlu hissederek uykuya geçişini sağlamada son derece önemli rol oynayan bebek uyku tulumları, bebeklerin en sevdikleri uyku pozisyonlarına uyum sağlarlar ve bebekleri kendilerini güvende hissettirler.

Uyku Düzeni ve  Kundaklama

Eğer bebeğinizin sağlıklı uyku ortamı sağlamayı düşünüyorsanız Bblüv Sleëp 3’ü 1 Arada Uyku Tulumunu inceleyebilirsiniz. Bebeğinizi uyku sırasında kendini güvende hissederek kaliteli uyumasını sağlaması için geliştirilmiştir. Son teknoloji ürünü olarak üretilen Bblüv Sleëp 3’ü 1 Arada Uyku Tulumu 3 pozisyonlu yenilikçi tasarıma sahiptir. 3 farklı uyku pozisyonuna göre ayarlanabilen akıllı fermuar sistemine sahip bu ürünle bebeğinizin uyku sırasında tercihinize göre kollarını dilediğiniz pozisyonda tutmanıza yardımcı olmaktadır. 3’ü 1 Arada Uyku Tulumu özelliği ile anne babalara bebeklerine farklı pozisyonlarda kundaklama seçeneği sağlayan ürün aynı zamanda geniş kalça tasarımı sayesinde bebeğinizin popo ve bacak kısmında konforlu hareket özgürlüğü sağlar. Yüksek kaliteli kumaş materyali ile bebeğinizin cildine dost üretilen uyku tulumunu bebeğinizin ağırlığına göre uygun bedenini kolayca bulabilirsiniz.

Bebeğinize kaliteli uyku tulumlarını sağlamanız için önerdiğimiz Bblüv ürünleri www.bbluvturkiye.com adresinde inceleyebilir ve Welcome Baby’den satın alabilirsiniz. Welcome Baby Mağazalarında birbirinden çok kaliteli ürünleri bulabildiğiniz gibi Bblüv anne bebek ürünlerini de bulabilir, dilediğiniz ürünü güvenle satın alabilirsiniz.