Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Kreş Zamanı Geldi

Gülhan Van - Saturday, January 14, 2023

Bu cümlenin bir eş anlamlısı da ayrılık zamanı. Hem anne babaları hem de çocukları en çok zorlayan konu da kreşe başlamanın aslında bir ayrılık olduğu.

Image

Okuma Süresi: 2 dakika

Bu cümlenin bir eş anlamlısı da ayrılık zamanı. Hem anne babaları hem de çocukları en çok zorlayan konu da kreşe başlamanın aslında bir ayrılık olduğu. Çocuğunuzun artık kreşe gitme zamanı geldiyse, sadece onu değil ebeveyn olarak kendinizi de bu duruma hazırlamalısınız. Bazı çocuklar bu dönemde hiçbir adaptasyon sorunu yaşamazken, bazı çocuklarda bu durum sorunlara sebep olabiliyor. Bu yüzden kreşe başlamadan önce hazırlık dönemini iyi organize etmelisiniz.

Kreş zamanı yaklaşırken sözlü olarak okulla ilgili, ama ondan bağımsız sohbetlerde bulunmanız, en azından yetişkinler arasında kendi güzel hatıralarınızı konuşmanız dahi onun hafızasında mutlaka yerini alacaktır. Unutmayın, ne kadar meşgul görünseler de aslında sürekli sizleri dinliyorlar. Sonraki aşamada, çocuğunuza kreşi, öğretmenlerini belki arkadaşlarını tanıtmalı ve orada neler yapabileceğini doğru bir şekilde anlatmalısınız. Ama beklentilerini de yükseltmemek ve hayal kırıklığına uğramaması için çok eğlenceli bir yer, ya da bir sürü arkadaşın olacak ve hepsini çok seveceksin gibi cümlelerden uzak durmalısınız. Bırakın kiminle nasıl ve ne zaman arkadaş olabileceğine kendisi zamanla karar versin. Siz sadece o kreşte iken güvende olduğu hissini ona göstermeye ve anlatmaya çalışın.

Mesela kreşe başladığı ilk gün siz de ona katılın ve sadece 1 saatinizi orada geçirin, ertesi gün bunu 1,5-2 saate çıkarın, ama siz onun alanında asla zaman geçirmeyin, ona yakın bir alanda kendisini beklediğinizi gösterin. Hatta yanında kendisini iyi hissettirecek bir kitap ya da oyuncak verin. Bu alışma sürecinde nasılki her sabah işe gidip her akşam geri döneceğinizi biliyorsa, kendisininde okula gidip mutlaka evine döneceğini anlamasını sağlayın.

Bazı çocuklarda bu ayrılık anı ağlama krizleriyle sonuçlanabilir. Bu krizlerin güven sorunundan dolayımı yoksa her zamanki numaralarından birimi olduğunu anlamanız çok önemli. Bu noktada gerçekten dirayetli davranmalısınız.

Buradaki en büyük etken, çocuk kreşe adapte olmaya çalışırken, hayatında onu etkileyebilecek başka değişikliklerin olmasıdır.  Örneğin yeni bir bakıcı, çocuk tuvalet eğitimi ürünleri gibi. Bizim için küçük olsa da onlar için gerçekten büyük değişiklikler bunlar. Aynı anda birden fazla şeyi onlardan beklemek hata olur.  Yapacağınız en büyük hata ise, kreş ortamındaki diğer çocuklar ile kıyaslamak olur. Bu durum sandığınızın aksine onu sakinleştirmeyecek daha da agresifleşmesine neden olacaktır.

Sadece sabırlı olmalı ve gerekirse bir süre daha birlikte kreşe gidip dönerek alışmasını sağlamalısınız. Ama bu süre kesinlikle uzun olmamalı, yoksa sizinde sürekli olarak okulda kalmanız gerektiği fikri yerleşecektir. Bu konuda mutlaka öğretmenlerinden de destek göreceğiniz için endişelerinizi büyütmeyin. Aksine çocuğunuzun artık büyümeye başladığı duygusuyla bu anın ve her sabah onu okula uğurlamanın tadını çıkarın.

Okiedog okul çantalarını incelemek isterseniz linke tıklayabilirsiniz.