Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Çocuklarda Deprem Bilinci

Damla Şarman - Monday, January 16, 2023

Depreme hazırlıklı olmak ve çocuğunuzda deprem bilincini artırmak İçin neler yapabilirsiniz? Ülkemiz en etkili deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Bu gerçek nedeniyle Türkiye’de  birçok deprem yaşanmıştır. Yaşanan depremlerin ne kadar acı ve yaşanması güç sonuçlar doğurduğunu bilmekteyiz. Bu nedenle hem kendimizi hem de çocuklarımızı bunun gibi afet durumlarından fiziksel ve mental olarak korumak için üzerimize birçok görev düşüyor.

Image

Okuma Süresi: 2 dakika

Çocuğunuzda Deprem Bilincini Arttırmak için Neler Yapabilirsiniz?

Ülkemiz en etkili deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Bu gerçek nedeniyle Türkiye’de  birçok deprem yaşanmıştır. Yaşanan depremlerin ne kadar acı ve yaşanması güç sonuçlar doğurduğunu bilmekteyiz. Bu nedenle hem kendimizi hem de çocuklarımızı bunun gibi afet durumlarından fiziksel ve mental olarak korumak için üzerimize birçok görev düşüyor.

Bu görevlerden ilki deprem bilincini arttırmak;

Çocuklar için deprem bilincini artırmak çok önemlidir. Bunun sebebi  yaşanan deprem sonrası çocuklar yetişkinlerden çok daha fazla korkarak bir deprem şoku yaşayabilirler. Deprem şoku; Özellikle okul öncesi ve ilkokul çocuklarında bir deprem olayı sonrasında; çocuğun yaşadığı korkular, çocuğun gelişimindeki gerileyen davranışlar ve bazı psikolojik problemlerdir.

Okul eğitiminde öğretmenlerin deprem ile ilgili yapmış olduğu birçok etkinlik vardır. Bunların yanında çocuğunuzla  yapabileceğiniz etkinliklerden biri de;

Kum/toprak dolu karton kap, kağıt, inşa malzemeleri: küçük bloklar, şeker küpleri, legolar, hamur gibi materyaler ile küçük ve büyük, kolay yıkılabilir veya sağlam malzemeler ile yapılar oluşturmasını isteyebilir, bu yapıları sarsarak devirebilir ve neden devrildikleri üzerine tartışabilirsiniz. Sallantıların büyüklüğü ve küçüklüğü, malzemelerin farkı gibi konularda çocuğunuzu bilgilendirebilir ve konuyu daha iyi anlamasını sağlayabilirsiniz.

Deprem öncesi alınabilecek fiziksel tedbirlerden biri de  ev içerisinde bulunan mobilyaların sabitlenmesidir. Bireylerin yaklaşık yarısı deprem sırasında mobilyaların sallanıp yerlerinden oynadığını ve bir kısmı ise mobilyaların devrildiğini ve kapakları açılarak içindeki eşyaların döküldüğü tespit edilmiştir.  Deprem anında çocuklar nereye gideceklerini bilemeyebilir veya farkında olmadan bir eşya onların üzerine devrilebilir. Eşya sabitleyiciler hem günlük yaşamda hem de doğal afetlerde çocuklar için hayati önem taşımaktadır. Bunun yanında çok enerjik olan çocuklar tırmanma, zıplama, koşma gibi aktiviteler yaparken eşya sabitleyiciler ile mobilyalarınızı sabitlediğinizde herhangi bir kaza yaşanma riski en aza iner.  Ayrıca dolap içerisindeki eşyaların düşmesini önlemek için dolap kapağı kilitleri kullanılması tavsiye edilmektedir.

Sizler için seçtiğimiz dolap sabitleyici, dolap kapağı kilidi, televizyon sabitleyici gibi birçok ürün içeren ev içi güvenlik ürünlerini incelemenizi öneririz. Örnek olarak Mini Baby ve Elybaby bebek ev güvenliği ürünlerini tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda diğer ürünler hakkında bilgi edinmek için Welcome Baby web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Deprem anında uygulamamız gereken adımları hatırlayalım:

Depremde eğer dışarıdaysanız;

  • Dışarıda kalın.
  • Tehlikelerden uzak açık bir alana (toplanma alanlarına) gidin.

 

Eğer içerideyseniz;

  • Dolabın/masanın yanında durun.
  • Pencerelerden uzaklaşın.
  • Başınızı dizlerinize yakın eğin.
  • Bir elinizle masanın ayağını tutun (yukarıdan) ve diğer elinizle gözlerinizi koruyun.

 

Eğer yakında masa yoksa;

  • Yere diz çökün.
  • Pencerelerden uzaklaşın.
  • Başınızı dizlerinize yakın eğin.
  • Ellerinizi ensenizin arkasında  bağlayın.

 

Deprem anında yapılması gerekenleri kısaca derledik bunun yanında çocuklarında kolay ve hızlı anlayabilmesi için Kandilli Rasathanesi Ve Deprem Araştırma Enstitüsü liderliğinde Mardim Projesi kapsamında çocuklar için hazırlanan videoyu çocuklarınıza izletmenizi öneririz.