Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Çocuklar İçin Doğru Oyuncak Seçimi

Damla Şarman - Monday, January 16, 2023

Çocuğunuza oyuncak seçerken nelere dikkat ediyorsunuz? Oyun ve oyuncakların çocuğun gelişiminde çok önemli rol oynadığını söyleyen Uzman Pedagogların araştırmalarını sizler için derledik. Oyun, yetenek ve zekâ geliştirici, belli kuralları olan, iyi vakit geçirmeye yarayan eğlence olarak oyuncak ise oyun aracı olarak tanımlamaktadır. Oyun, çocuğu eğlendiren, zevk veren bir faaliyet olmasının yanı sıra çocuğun bedensel, duygusal, sosyal, bilişsel ve dil gelişimine önemli yararlar sağlamaktadır

Image

Okuma Süresi: 3 dakika

Çocuğunuza oyuncak seçerken nelere dikkat ediyorsunuz? Oyun ve oyuncakların çocuğun gelişiminde çok önemli rol oynadığını söyleyen Uzman Pedagogların araştırmalarını sizler için derledik.

Oyun, yetenek ve zekâ geliştirici, belli kuralları olan, iyi vakit geçirmeye yarayan eğlence olarak oyuncak ise oyun aracı olarak tanımlamaktadır. Oyun, çocuğu eğlendiren, zevk veren bir faaliyet olmasının yanı sıra çocuğun bedensel, duygusal, sosyal, bilişsel ve dil gelişimine önemli yararlar sağlamaktadır. Oyun, çocuğun gelişimi ve yetiştirilmesi yönünden oldukça önemlidir. Çocuğun gözü ile bakıldığında oyun çocuğun en önemli işi, oyuncakları ise en önemli aracıdır. Çocukların, gelişimsel yönden sağlıklı olabilmesi için beslenme, uyku gibi gereksinimleri kadar oyuna gereksinim duyulmaktadır. Bu temel gereksinimin karşılanmaması veya sınırlandırılması, toplumun çekirdeğini oluşturan çocukların sağlıksız bir şekilde gelişmelerine neden olur.

Oyun, çocukların olayları farklı bakış açılarıyla görmelerine, yaratıcılıklarının gelişmesine, sevinç ve hüzün gibi duygularının farkına varmalarına, arkadaş grupları içinde toplumsallaşıp, ahlaki ve sosyal kurallara uymayı öğrenmelerine, fiziksel açıdan kas ve kemik yapılarının gelişmesine, ifade yeteneklerinin ve kelime hazinelerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Çocuklar için uygun oyun ortamları oluşturmalı, gerekli materyalleri sunularak oyun oynamaları desteklemelidirler. Dilediğiniz oyuncakları www.welcomebaby.com.tr’den hızlıca satın alabilirsiniz.

Çocukların psikomotor gelişimine katkı sağlayan oyuncaklar el-göz koordinasyonunu geliştirir ve büyük ve küçük kas gelişimi üzerinde etkiye sahiptir. Oyun sırasında çocuğun bazı hareketleri sürekli olarak yinelemesi, doğal olarak onun kas gelişimini hızlandırır. Çocukların yürüme, koşma, atlama, tırmanma gibi eylemlerle sürekli hareket hâlinde olmaları, onların büyük kas gelişimini; koparma, kesme, tutma, yoğurma, delme, boyama gibi etkinlikleri tekrarlaması küçük kas gelişimini destekler.

Sevgi, sevinç, acı ve üzüntü, korku, öfke, kıskançlık, inatçılık, saldırganlık gibi kavramlar birer duygu ve heyecan belirtisidir. Duygular bebeklik döneminde gelişmeye başlamakta, duyguların gelişiminde yaşantılar önemli rol oynamaktadır. Oyun üzerinde inceleme yapan araştırmacılar, çocuğun duygu, düşünce ve gelişme düzeyini anlamanın en iyi yolunun, oyun sırasında gözlemek olduğunu kabul etmektedir. Çocuğun oynadığı oyun köşeleri, aldığı roller, kullandığı materyaller; eğitimciler ve anne babalar için onu tanıma konusunda en iyi ipuçlarıdır.

Aileler çocuğun özel ilgi alanları ve kişiliği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için oyun oynarken gözlemlemelidir. Oyun sırasında çocuğu ile konuşmalı, fikir ve düşüncelerini paylaşmalı, yeni fikirler geliştirmeli, keşfetmeli ve sorunları birlikte çözmeye çabalamalıdır. Çocuklar oyun sırasında yalnızca kendilerini mutlu eden duygularını ortaya koymazlar. Kendilerini rahatsız eden korkularıyla yüzleşmeye ve bunlardan kurtulmaya çalışırlar.

Oyun, insanoğlunun var oluşundan bu yana sürdürdüğü bir eylem olup, yaşamla birlikte başlar, yaşamın her döneminde farklılaşarak ve gelişerek devam eder. Oyun insanoğlu için yaşamsal bir gereklilik ve gereksinimdir. Peki hangi yaşta ne tür oyuncaklar çocuklarınız için daha uygun ve yararlı?

 

Hangi Yaşlarda Nasıl Oyuncak Alınmalı?

Yeni doğan bebekler elini kolunu sallayarak, ayaklarını ağzına getirerek eğlenir, bedenleri onların oyuncağıdır. Doğumdan sonraki günlerde ise zamanla bebekler ses, ışık gibi ani değişimlerden hoşlanırlar. Bu nedenle Bebeklik dönemin de alınacak oyuncaklar daha çok beşiklere asılacak, kenarlarına konacak hareketli, sesli, renkli oyuncaklar tercih edilmelidir.

6-7 aylık : Elinin içine sığabilecek büyüklükte esnek olan oyuncaklar, ses çıkaran çıngıraklar, diş kaşıyıcıları gibi ilk yaş oyuncakları.

8-12 aylık: Ses çıkaran toplar, dökmekten ve doldurmaktan hoşlandıkları için kova gibi oyuncaklar kullanılabilir. Bebekler, arabalar, hayvanlar ise ilgilerini çekebilmektedir. Bu dönemdeki çocuğa resimlerden oluşan hikayelerin anne-baba tarafından anlatılması oldukça önemlidir.

15-18 aylık: İtilen, çekilen, aynı zamanda ses çıkaran oyuncaklar (otomobiller, gitar) tercih edilmelidir.

18 ay sonrası: Bu dönemde farklı boyutlardaki blok yapı oyuncakları, kutular ve şekillerden bir şeyler yapmak çok hoşlarına gider.

2-3 yaş: Bebek, mini oda takımları, kuklalar, tamir aletleri, hayvan setleri vb. oyuncaklar idealdir. Bu dönemde çocuklar denize götürülmeli kum ve suya olan ilgileri giderilmeli.

3-4 yaş: Hareketten, zıplamaktan çocuklar çok hoşlanmaya başlamıştır. Bu dönemde üç tekerlekli bisikletler, sallanan atlar, yük arabaları, büyük küpler ve bloklar alınmalıdır.

4-6 yaş: Bu dönemde boyama, yapıştırma, kağıtlardan şekiller yapma, parçaları birleştirme gibi oyunları destekleyen faaliyetler yapılmalıdır. Sulu boya, pastel boya, karton, mukavva, ip gibi çocuk okul kırtasiye ürünleri tercih edilmedir.

6 yaş sonrası (okul çağı): Bu dönemde futbol, basketbol, bisiklet gibi oyunlar ve bunlar oynanırken kullanılacak materyaller önem kazanır. Televizyon ve spor etkinlikleri ilgilerini çeker. Özellikle resimli kitaplar çok ilgilerini çeker.