Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Anne Kokusu

Gülhan Van - Saturday, January 14, 2023

Geçenlerde bir video izledim, bir kız çocuğunu annesi okuldan aldıktan sonra, arabada videosunu çekiyor. Anne, başka neler yaptın bugün okulda diye sohbet ediyor kızıyla.

Image

Okuma Süresi: 1 dakika

Geçenlerde bir video izledim, bir kız çocuğunu annesi okuldan aldıktan sonra, arabada videosunu çekiyor. Anne, başka neler yaptın bugün okulda diye sohbet ediyor kızıyla.

Kızın verdiği cevap aslında bütün bu okuyacaklarınızın özeti;

“Okul güzel geçmedi, seni özledim’’ diyor.

“Ağladın mı?” diyor annesi,

“Ağladım, hem de bu sefer çok ağladım” diyor.

“Neyimi özledin?” diye soruyor annesi, işte burası izlerken bile can yakıyor…

“Kokunu” diyor ve ağlayan gözlerle “sana çiçek koparmak istiyorum ama sümüklü böcekler var diye koparamıyorum” diyerek gözleri doluyor.

Emin olun onlar bizi, bizim onları özlediğimizden çok daha fazla özlüyor ve bizim aksimize bunu çok net dile getirebiliyor. Onlar ilk önce özler, biz özlememiz gerektiğini hep sonradan ya da günün sonunda fark ederiz. Bizim korkularımız onların korkularından çok daha büyük. Biz hayattan ve günün getirdiği stresten, şahit olduklarımızdan ya da duyduklarımızdan ve bunların da başımıza gelme ihtimallerinden, gelecekten korkarken, onların korkuları bize komik gelir.

Oysaki onların bütün gün duydukları bu özlemin çok etkili bir ilacı var; Sarılmak!

Sarılmanın insan psikolojisine pozitif etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Çocuklarımızın zihinsel ve fiziksel gelişimleri için günde en az 10 defa onlara sarılmamız gerektiğini ve bunun ne kadar faydalı olduğunu biliyor musunuz? Onlar içten sarılıyorlar, işte bu yüzden anne kokusunu biliyorlar, onu özlüyorlar.

Hatırlayın bebeğinizi ilk kucağınıza aldığınızda nasıl güzel koktuğunu, çünkü bunu içten yapıyordunuz hatta yapmaya engel olamıyordunuz. Şimdi ne değişti? Büyüdükçe neden kendimizi çocuklarımızdan uzaklaştırıyoruz. Sebep sadece çalışan anne babalar olmak mı? Çocuklarınıza sarılın, sarıldığınızda derin derin soluyun sevgisini, onun özlem duygusunu yatıştırırken sarılmanın size de nasıl iyi geldiğini göreceksiniz. Evlat kokusu dedikleri şeyin aslında size ne kadar iyi geldiğini hatırlayın, siz iyi olduğunuzda çocuğunuzun ne kadar mutlu olduğunu hissedeceksiniz.

Mutlu büyüyen çocuklarınız olsun, bulduğunuz her fırsatta onlara sıkıca sarılın, birer yetişkin olduklarında özgüvenleri yüksek ve başarılı bir birey olmalarının ilk adımı bu. Bu adımı onlarla birlikte atın. Şimdi sizi yukarıda anlattığım videoyla baş başa bırakıyorum…