Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Tüp Bebek Tedavisinin Öncesi ve Sonrası Önerileri

Damla Şarman - Saturday, January 14, 2023

Kendi yumurtaları ile tedavi görecek olan hastaların yumurta toplama ve embriyo transeferi işlemi öncesi ve sonrasında dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Donör yumurtası ile tedavi görecek olan hastalarımızın ise yumurta toplama işlemi olmaycağı için, bu hastalarımız bizlerin verdiği tedavi protokolüne ilave olarak aşağıda embriyo transferi öncesi ve sonrasında yapılması gerekenlere dikkat etmelidirler.

Image

Okuma Süresi: 4 dakika

Kendi yumurtaları ile tedavi görecek olan hastaların yumurta toplama ve embriyo transeferi işlemi öncesi ve sonrasında dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Donör yumurtası ile tedavi görecek olan hastalarımızın ise yumurta toplama işlemi olmaycağı için, bu hastalarımız bizlerin verdiği tedavi protokolüne ilave olarak aşağıda embriyo transferi öncesi ve sonrasında yapılması gerekenlere dikkat etmelidirler.

 

Yumurtama Toplama İşleminden Önce Yapılacak Olanlar

Yumurtalık uyarımı ile belirli bir büyüklüğe ulaşan folliküllere çatlatma iğnesi (hCG) yapılır ve 35 saat sonra yumurta toplama işlemi uygulanır. Yumurta toplama işleminin adet döngüsünün 15’inci gününde yapılabilmesi için çatlatma iğnesi adet döngüsünün 13’üncü gecesinde yapılmaktadır. Çatlatma iğnesinin ( hCG ) günü ve saatine karar verebilmek için en son yapılacak ultrasonagrafi tetkikinin sonuçlarını görmek çok önemlidir.
Yumurta toplama işlemine aç karnına gelmeniz gerekmektedir. İşlemden 1 gece öncesi saat 24.00’den sonra ağızdan hiç bir şey almamak (yemek ve içecek) gerekir. Yumurta toplama işleminde ( OPU ) hafif bir anestezi uygulanmaktadır. İşlem sırasında ve işlem sonrasında bulantı ve kusmayı önlemek için aç olarak gelmeniz önerilmektedir.

 

Yumurtama Toplama İşleminden Sonra Yapılacak Olanlar

Yumurta toplama işlemi (OPU) yapıldığı gün başarılı bir implantasyon için endometriumu yeterince kalın tutmaya yardımcı olması çin progesteron kullanılmaya başlanır. Yumurta toplama işleminden sonra ilaç temini ve ilacın kullanımı ile ilgili gerekli bilgilendirmeler kliniğimizde ilgi hemşireler tarafından detaylı olarak yapılacaktır. Kullanacağınız ilacın ismi Crinone Jel % 8’dir. Bilgi paketinizin içinde size nasıl kullanılacağını gösteren ayrı bir belge daha bulunmaktadır. İlac günde 2 kez (bir sabah birde akşam) olmak üzere, hamileliğin 12.ci haftasına kadar kullanılacaktır.
Yumurta toplama işleminden (OPU) sonra dinlenme odasında 1-2 saat istirahat edilir. Hafif bir yemek ikramı sonrasında taburculuk işlemleriniz yapılır ve aynı gün normal yaşantınıza geri dönebilirsiniz.
Daha sonra yumurtaların sperm ile döllenme işlemi için ICSI prosedürü uygulamasına geçilir. ICSI prosedüründen 24 saat sonra döllenme durumu ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer isterseniz yumurta toplama işleminden bir gün sonra kliniğimizi arayabilir ya da gelip embriyolarınız hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

Embriyo Transferinden Önce Yapılması Gerekenler

Tüp bebek tedavisinin son aşaması embriyo transferidir ve önemli bir işlemdir. Embriyo transferinde İmplantasyona ve gebeliğe ulaşmak için embriyonun ve rahim içinin uyum içinde olması gerekir, bunun içinde gerekli hazırlıklar yapılır. Her hasta kendi içinde özel olarak değerlendirilir, kadının yaşı, önceki IVF denemeleri, embriyo sayısı ve kalitesi, rahim içi kalınlığının uygunluğu göz önünde bulundurulur. Embriyo transfer işlemi hastanın özel bir durumu yoksa anestezi gerektirmez. İşlem yaklaşık 5-10 dak. sürer.
Embriyo transferine embriyoloji ekibi ve doktorlar hasta profilini göz önünde bulundurarak karar verirler. Buna bağlı olarak transferden bir gün önce hasta koordinatörümüz sizi arar ve transfer işlem saati hakkında bilgi paylaşımında bulunur. Bu nedenle embriyo transferinden bir gün öne cep telefonunuzdan ya da otel numaranızdan her an ulaşılabilir olmanız gerekir. Nadir durumlarda embriyo transferi için kısa sürede hazırlanıp sizi transferden birkaç saat önce aramak durumunda kalabiliriz. Transfer öncesi kolaylıkla size ulaşabilmemiz için telefonunuz her zaman yanınızda ve açık konumda olması gerekmektedir.
Döllenen bir yumurta normal bölünme hızıyla yaklaşık olarak 20 saat sonra 2 hücreli bir embriyo oluşturur. 3.günde ise 6-8 hücreli bir embriyo haline gelir. Embriyo gelişimi hakkında hasta koordinatörümüzü arayıp bilgi alabilirsiniz.
Embriyo transferine kadar olan sürede kendinize zaman ayırıp rahatlamaya çalışın, stresten uzak durun, yoga, meditasyon, nefes çalışmaları ve ya yürüyüş yaparak vücudun doğal gevşeme yanıtı etkinleştirmeniz faydalı olacaktır.

 

Embriyo Transferinden Sonra Yapılması Gerekenler

Embriyo transferi yapılacağı gün veya ertesi gün progesteron seviyenizin kontrol edilmesi gerekmektedir. Test kliniğimizde yapılır. Eğer progesteron seviyeniz düşük ise progesteron iğnesi ile takviye yapılır. İlacın tedarik edilmesi konusunda ekibimiz size yardımcı olacaktır.

Embriyo transferinden sonra kliniğimizde 1-2 saat yatak istirahati yapmanız yeterli olacaktır, daha sonra normal günlük rutininize dönebilirsiniz. Embriyo transferi sonrası gebelik testi 12.günde yaptırılır. Gebelik testi (Beta hCG testi) sonucu çıkana kadar dikkat etmeniz gerekenler:

  • Cinsel ilişkide bulunmayın.
  • Ağır sporlardan kaçınının. Yürüyüş yapabilirsiniz. 5 kg. dan daha fazla ağırlık taşımayın ve kaldırmayın.
  • Embriyo transferinden 3-4 gün sonra ayakta ılık suyla banyo yapabilirsiniz.
  • Havuz ve saunaya girmeyin,
  • Karında aşırı şişkinlik, nefes almada zorluk, bulantı-kusma, idrar miktarınızda azalma olursa vakit kaybetmeden merkezimize haber veriniz.
  • Bu süre içerisinde kafein alınmayın. Eğer çok kahve içmek isterseniz, kafeinsiz kahve içmenizi öneririz.
  • Çay da kafein bulunmaktaıdr, bu nedenle bitki çayları içebilirsiniz (adaçayı ve rezene hariç).
  • Asitli içecek tüketmeyin. Gaz yapacak yiyeceklerden de uzak durun. Gazlı ve asitli yiyecekler mide krampları ve kasılmalarına neden olup süreci olumsuz etkileyebilmektedir.
  • Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanmayın. Sigara, alkol ve uyuşturucu bebeğinize çok ciddi zararlar verebilir.
  • Embriyo transferi sonrasında ilaç almanız gerekirse mutlaka tüp bebek doktorunuza danışınız.
  • Derin su balıkları yemekten kaçınınız ( tuna ve kılıçbalığı ) , pastörize edilmemiş peynir ve çiğ et yemeyin.
  • Vitaminlerinizi almaya devam edin. Folik asit bebeğin nöral gelişimi için çok önemlidir. Gebeliğiniz sonlanana kadar vitamin alımına devam edin.Hamileliğinizin 12.ci haftasına kadar progesteron takviyelerini (crinone gel % 8) almaya devam edin.
  • Hamileliğinizin 1.ci günü son adet döneminizin ilk günü olarak sayılacaktır. Son adet döneminizden 11 hafta sonra ilacınızı günde bir defa kullanın ve bu şekilde 1 hafta daha kullanıp 12. hafta(crinone gel % 8) kullanmayı tamamen bırakın.
  • Embriyo transferinden 48 saat sonra uçak yolculuğu yapabiliriisniz, çoğu hastamız embriyo transferinden bir gün sonra uçak yolculuğu yapabilir.
  • Embriyo transferinden sonraki ilk 24 saat daha çok dinlenme ve istirahat şeklinde olmalıdır. Basit doğa gezileri, yürüyüş ve turistik geziler yapılabilir.

 

(Alıntıdır)