Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Çocuk ve Güvenli Bağlanma

Nilüfer Koca - Saturday, January 14, 2023

Anne ve bebek arasındaki ilk iki yıl, çocuğun gelecek yıllardaki bağlanma türünü ve ayrılmalarının özünü oluşturur. Eğer ilk iki yıllık süreçte anne ve bebeğin bağlanmasında olması gerekenden fazla sorunlar yaşanmış ise, çocukta güvenli bağlanma süreci gerçekleşemez.

Image

Okuma Süresi: 1 dakika

Anne ve bebek arasındaki ilk iki yıl, çocuğun gelecek yıllardaki bağlanma türünü ve ayrılmalarının özünü oluşturur. Eğer ilk iki yıllık süreçte anne ve bebeğin bağlanmasında olması gerekenden fazla sorunlar yaşanmış ise, çocukta güvenli bağlanma süreci gerçekleşemez.

Bu durumu örneklerle açıklamak gerekirse; bebek her daim başkası tarafından doyuruluyorsa, ihtiyaç duyduğu anlarda anneyi yanında bulamıyorsa, anne tarafından bebeğin tensel ihtiyaçları giderilemiyorsa (kucağına almak gibi), anne fiziken orada ama ruhen farklı bir süreç içerisindeyse, anne ve çocuk arasındaki bağlanmanın sağlıklı olamayacağı öngörülmektedir.

Güvenli bağlanma sürecinde sorun yaşayan çocukta, güvensizlik hissi ortaya çıkar ve devamında bu durum çocukta kaygıya sebep olur. Bu süreci yaşayan çocuklar anneye bağımlı olmaya başlarlar. Bu noktada ise, çocuğun gelişimsel süreçlerinde aksamalar meydana gelir ve çocuk bir sonraki döneme geçiş yapamayabilir. Bu süreçleri yaşayan çocuk ilerleyen dönemlerde okula ve arkadaşlarına bağlanmakta sıkıntı yaşar. Çok net olarak görülmektedir ki; bu çocuklar, anaokuluna ya da kreşe başlama sürecinde, okula belirli bir zaman geçmesine rağmen uyum sağlamakta güçlük çekereler ve anneden ayrılmak istemezler. Bu tarz durumlarda çocuk zorlanmamalı ve uzman eşliğinde öncelikli olarak, çocuk ile anne arasındaki bağlanmanın güçlendirilmesi desteklenmelidir. Bu süreç de ancak annenin çocukla birebir olarak kaliteli zaman geçirmesiyle, eski dönemleri telafi edebilmek adına birebir iletişim kurması ve sevgi göstermesiyle sağlanabilmektedir.

Anne ve bebek arasındaki güvenli bağlanma oluşmadığı halde çocuk okula gönderilmek konusunda zorlanırsa, o çocukta hırçınlık, agresiflik duyguları açığa çıkabilir. Çocuğun tüm bu duyguları görmezden gelinirse ve bir sorun yokmuş gibi davranılırsa çocuk bir süre sonra duygularının bastırılması sebebiyle duyarsızlaşmaya başlar. Devamında ise davranış bozuklukları meydana gelmektedir.

Anne ve çocuk arasındaki bağlanma ne kadar sağlıklı olursa, o çocuk ilerleyen dönemlerde o kadar sağlıklı bir birey olur, insanlara güvenmek konusunda sıkıntı yaşamaz, empati kurabilir ve duygularını bastırmadan özgürce yaşamını sürdürebilir.

 

Uzm. Kli. Psk. Nilüfer KOCA