Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Aynı Kitabı Tekrar Okumak

Bihter Koyuncuoğlu - Saturday, January 14, 2023

Kitap okuma alışkanlığı çocuklara çok erken yaşlarda verilmeli. Anne-baba, her konuda olduğu gibi okuma alışkanlığı geliştirmede de çocuğa iyi birer rol model olmalı.

Image

Okuma Süresi: 1 dakika

Kitap okuma alışkanlığı çocuklara çok erken yaşlarda verilmeli. Anne-baba, her konuda olduğu gibi okuma alışkanlığı geliştirmede de çocuğa iyi birer rol model olmalı.

Ama yanında okumalı, ama birlikte okumalı. İlk günden başlayarak çocuğunun tüm gelişim aşamaları içerisinde kitap okumayı alışkanlık haline getirmeli ve çocuğun bunu bir rutin olarak algılamasını sağlamalı. İşte bu noktadan sonra çocuk, kitaplarda keşfedeceği yepyeni şeyler bulacak, araştırmacı ve sorgulayıcı bir anlayışla kendini ve çevresini keşfedecek.

Benim şahsi fikrim bebek çocuk kitaplarının yönlendirici olmaması. Çocuklara hayal edecek bir şeyler bırakması ve hayal dünyalarını geliştirecek resimlerle süslenmesi. Kitaplar bu kadar eğlenceli iken, neden çocuklar hep tek bir kitaba aşırı bağlanır hiç düşündünüz mü? Bazen ebeveynleri bunaltan tekrarlar aslında çocuklarda bir çok olumlu etki bırakıyormuş. Birçok kez saklamaya çalıştığımız, okumaktan bezdiğimiz, milyon kez okuduğumuz o kitabın aslında bir sürü faydası varmış.

En önemlisi; çocuğumuzun gelişiminin doğru yönde işlediğinin bir göstergesiymiş. Öncelikle kelime haznesinin gelişmesini ve kelimeleri cümle içinde kullanma özgüveninin artmasını sağlıyormuş. Aynı kelimelerinin tekrarlanması, öğrenmeyi pekiştiriyormuş. Kelime haznesi gelişen çocuk ayni zamanda kelimelere eklenen ekleri, zaman ve öge kavramlarını kafasında daha iyi oturtuyormuş. Okunanı anlamak çocukta tekrar sıklığıyla bağlantılı olarak gelişiyormuş. Tekrarlar sayesinde okunanı daha ayrıntılı kavrıyor ve daha karmaşık metinleri ilerleyen dönemlerde daha rahat anlayabiliyormuş. Eğer metne bağlı kalmadan doğaçlama bir anlatım yapıyorsanız; o zaman da, bir imajı farklı algılamaya başlamalarını sağlıyormuşuz. Bir olayın farklı sonuçlar da doğurabileceğini görmelerini kolaylaştırıyormuşuz. Ve aynı kitabı defalarca okumak ebeveynler için ne kadar sıkıcıysa, çocuklar için o kadar yararlıymış.

Bu perspektifle duruma bakıp, tekrarlarınızdan keyif almanızı dilerim