Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
logo

Anne Sütü Çok Önemlidir!

Beyza Kantemir - Friday, January 13, 2023

Bebeğiniz için en uygun besin ilk 6 ay anne sütüdür. Emzirmek bebeğinizi beslemenin en doğal yolu, sizin sütünüz de bebeğinizin en ideal besinidir. Anne sütü ile bebeğinizin tüm besin ihtiyaçlarını karşılayabilir, onu en iyi şekilde besleyebilirsiniz. Bu dönemde bebeğinize su dahi vermenize gerek yoktur.

Image

Okuma Süresi: 2 dakika

Bebeğiniz için en uygun besin ilk 6 ay anne sütüdür. Emzirmek bebeğinizi beslemenin en doğal yolu, sizin sütünüz de bebeğinizin en ideal besinidir. Anne sütü ile bebeğinizin tüm besin ihtiyaçlarını karşılayabilir, onu en iyi şekilde besleyebilirsiniz. Bu dönemde bebeğinize su dahi vermenize gerek yoktur.

Emzirme, aynı zamanda yakın temas nedeniyle siz ve bebeğiniz arasındaki o özel bağın korunmasına yardımcı olur. Doktor veya hemşireniz, sizi doğumdan sonra en kısa süre içinde bebeğinizi doğru emzirmeye teşvik edecektir.

Bebeğe, şekerli su, mama, inek sütü ya da başka bir besin maddesinin verilmesinin uygun değildir. Bu tür besinler, bebekte doygunluk hissi yaparak bebeğin emme isteğini ve gücünü azaltmakta bu sebeple de anne sütünün gelmesini engellemektedir. İlk 48 saat içinde sık emzirmek sütün yeterliliği açısından önem taşır. Çünkü süt, siz bebeğinizi emzirdikçe artarak gelmeye devam eder.

Anne sütünün harika özelliklerinden biri, bebeğiniz büyüdükçe ihtiyaçlarını karşılamak için değişmesidir. Bir annenin prematüre bebek için ürettiği süt ile tam bir yenidoğan için üreteceği süt farklıdır ve 6 aylık bebek için üreteceği süt de farklıdır. Anne sütündeki beslenme ve koruyucu bileşenlere her bebeğin ihtiyacı bulunmaktadır.

Kolostrum, göğüslerin doğumdan sonra ürettiği ilk soluk sarı süttür. Bu sütte antikorlar çok yüksek bulunur ve bu sayede de bebeğin ilk bağışıklaması yapılıyor diyebiliriz. İlk süt olan kolostrumun bebeğe mutlaka verilmesi gerekmektedir. Kolostrumda protein, mineraller, tuz, vitamin A, nitrojen, beyaz kan hücreleri ve bazı antikorlarda daha fazla bulunmaktadır. Kolostrum da biraz müshil etkisi vardır ve böylece yeni doğmuş bebeğin sarılık riskini azaltır, aynı zamanda bebeğin doğumdan önce içinde biriken atıkları atmasına yardımcı olur. Kolostrum çok üretilen bir süt olmasa da her damlası besleyici ve koruyucu bileşenler ile doludur. Olgun süt sonra yaklaşık 2-4 gün içinde gelir. Anneler genellikle, ilk başta çok fazla süt üretirler.

Olgun süt, su, yağ, karbonhidrat, protein, vitamin ve mineraller, amino asitler, enzimler ve beyaz hücreleri içerir. Anne sütü bilinen 200′den fazla yararlı öğe içerir.

Örneğin, araştırmacılar anne sütünde son zamanlarda keşfedilen bir yağ asidinin bebeğin beyin ve retina gelişimini teşvik ettiğini hatta bilişsel gelişimini artırdığını belirtiyorlar. Enfeksiyonla savaşan beyaz hücreler de dahil olmak üzere, bu unsurların, çoğu, imal edilemez. Bu sebeple anneler bebeklerini emzirmede ısrarcı olmalı ve umutlarını yitirmemelidir.

Siz annelerden bebeğinizi emzirirken karşılaştığınız güçlükleri, keşfettiğiniz pratik bilgileri ve anne sütü ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi paylaşmanızı bekliyoruz.